Poštovné zdarma pri objednávkach od 39 €

Strava je základ nášho zdravia. Nezdravé stravovanie môže zhoršiť náš metabolizmus, spôsobiť nárast hmotnosti či dokonca poškodiť orgány ako srdce či pečeň. Avšak to, čo jeme, ovplyvňuje aj inú časť nášho tela – pokožku. Čím viac sa vedci dozvedajú o vplyve jedla na naše telo, tým je jasnejšie, že to, čo jeme, výrazne vplýva na zdravie a starnutie našej pokožky. Ktoré jedlá nám pomôžu ju udržať zdravú a mladistvú? 

1. Šibi ribi, mastné ryby

Mastné ryby ako losos, makrela či sleď sú vynikajúcimi potravinami pre zdravú pleť. Sú totiž bohatými zdrojmi omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre udržiavanie zdravia pokožky, čo dokazuje aj viacero štúdií. Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre silnú, pružnú a vyživenú pokožku. Redukujú tiež podráždenie pokožky a zápaly vedúce k začervenaniu či akné. Navyše podporujú odolnosť pokožky proti škodiacim UV slnečným lúčom. Niektoré štúdie naznačujú, že pomáhajú bojovať proti proti zápalovým a autoimunitným ochoreniam ako je psoriáza alebo lupus.

Mastné ryby sú výborným zdrojom vitamínu E, ktorý je jedným z najdôležitejších antioxidantov pre pleť. Dostatok vitamínu E nám teda pomáha chrániť našu pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a pred zápalmi. Obsahujú tiež zinok, minerál, ktorý podporuje tvorbu nových kožných buniek ako aj celkové zdravie pokožky.

2. Oriešky nielen pre veveričky

Vlašské orechy ovplývajú mnohými vlastnosťami, ktoré ich robia priam vynikajúcim jedlom pre našu pleť. Sú veľmi dobrým zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré naše telo nevie produkovať samé. V skutočnosti štúdie hovoria, že sú bohatšie na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny než ktorékoľvek iné oriešky. Zatiaľ čo omega-6 mastné kyseliny sú obsiahnuté v pomerne rozšírených jedlách v západnej kultúre, s omega-3 je to horšie. Vlašské orechy majú ale viac čo ponúknuť: 28 gramov týchto orieškov obsahuje 6% odporúčanej dennej dávky zinku, ktorý je nevyhnutý pre správne fungovanie pokožky ako bariéry, pre jej hojenie sa a boj s baktériami či zápalmi. Vlašské orechy tiež obsahujú malé množstvá antioxidantov ako vitamín E, C alebo selén a približne 4-5 gramov proteínu (v 28 gramoch orechov).

3. Semienka kvetov slnka

Všeobecne sú oriešky a semienka veľmi dobrým zdrojom nutrientov podporujúcich zdravú pokožku. Slnečnicové semienka sú výborným príkladom. 28 gramov týchto semienok predstavuje až 37%  odporúčanej dennej dávky vitamínu E, 32% selénu, 10% zinku a 5.4 gramu proteínu. So semienkami to samozrejme ako so všetkým netreba preháňať, nakoľko sú kalorické. Všeobecne sa odporúča konzumovať za hrsť denne.

4. Batáty, krycie meno sladkých zemiakov

Betakarotén je zložka obsiahnutá v mnohých rastlinách. Vypĺňa funkciu provitamínu A, čo znamená, že môže byť v našom tele premenená na vitamín A. Betakarotén nájdeme v pomarančoch či zelenine ako mrvka, špenát alebo sladké zemiaky. Ako tvrdí štúdia, práve tie sú vynikajúcim zdrojom betakaroténu: 100 gramov obsahuje takmer štvornásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Karotenoidy ako betakarotén pomáhajú našu pokožku udržiavať zdravú tým, že pôsobia ako prirodzené blokátory slnečného žiarenia. Pri konzumácii dochádza k ich absorpcii pokožkou a následnej ochrane kožných buniek pred slnkom. Tým predídeme spáleniu pokožky a suchej zvráskavenej pleti. Navyše väčšie množstvo betakaroténu dodá pokožke teplejšiu, zdravšiu farbu.

5. Amerika, Afrika, červená a žltá paprika

Tak ako batáty je aj červená a žltá paprika výborným zdrojom betakaroténu, ktorý naše telo premieňa na vitamín A. Štúdia zistila, že jeden hrnček (149 gramov) nakrájanej papriky obsahuje približne 92% odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Je tiež jedným z najlepších zdrojov vitamínu C potrebného pre tvorbu proteínu kolagénu, ktorý pomáha pokožke zostať pevnou a pružnou. Jeden hrnček (149 gramov) nakrájanej papriky predstavuje neuveriteľných 317%  odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Rozsiahla štúdia zameraná na ženy zistila, že prijímanie veľkého množstva vitamínu C vedie k zníženiu rizika suchej a zvráskavenej pokožky.

6. Kapusta obyčajná špargľová alá brokolica

Brokolica obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov potrebných pre zdravie pokožky – nevynímajúc zinok, vitamín A a vitamín C. Obsahuje tiež luteín, karotenoid, ktorý funguje ako betakarotén. Luteín chráni pokožku pred oxidatívnym poškodením, ktoré spôsobuje suchú a zvráskavenú pleť. Kvety brokolice obsahujú špeciálnu zložku zvanú sulforafan, ktorá má podľa štúdií skvelý efekt proti rakovine vrátane niektorých typov rakoviny kože. Veľmi aktívne tiež pôsobí proti poškodeniu pokožky vplyvom slnka neutralizovaním škodlivých voľných radikálov.

7. Dobrota na záver: tmavá čokoláda

Ak potrebujete dobrý dôvod, prečo jesť čokoládu, jeden vám dáme: vplyv kakaa na našu pokožku je priam fenomenálny! Po 6-12 týždňoch dennej konzumácie čokoládového prášku bohatého na antioxidanty účastníci štúdie zaznamenali pevnejšiu a hydratovanejšiu pokožku. Bola tiež sú menej drsná a šupinatá, menej citlivá na spálenie od slnka a mala lepší prietok krvi, čo naše pokožke dodáva viac živín. Ďalšia štúdia zistila, že pri každodennom jedení 20 gramov tmavej čokolády dokázala pokožka odolať až dvakrát viac UV radiácii predtým, než sa spálila. Niekoľko ďalších štúdií prinieslo rovnaké výsledky vrátane zlepšenia objavovania sa zvráskavenej pokožky. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov si vyberajte čokoládu, ktorá obsahuje aspoň 70% kakaa a minimum cukru.

To bol náš sumár potravín, ktoré pomáhajú predísť vráskam, vysušovaniu či nedostatočnej pružnosti pleti. Z nápojov sa odporúča napríklad zelený čaj či červené víno. Ubezpečte sa teda, že je vaša strava dostatočne pestrá tak, aby obsahovala všetko potrebné aj pre pokožku. Ďalšou pomocou môže byť siahnutie po výživových doplnkoch, ktoré sa postarajú o dodanie všetkého potrebného pre to, aby bola vaša pleť zdravá a krásna.