Poštovné zdarma pri objednávkach od 39 €

Mnoho produktov v dnešnej dobe obsahuje hydrolyzovaný kolagén. Na trhu dokonca existujú výživové doplnky. Je dôležité vybrať si práve hydrolyzovaný kolagén a nie obyčajný kolagén? Čo si pod ním ale predstaviť a čo od neho čakať?

Začnime pojmami

Kolagén je v našom tele najčastejšie sa vyskytujúci proteín. Vytvára spojivové tkanivá v našich kostiach, kĺboch, pokožke, vlasoch či nechtoch. Pokiaľ netrávime hodiny jedením mäsa a prípravou vývarov, pravdepodobne bude naše telo potrebovať viac kolagénu. To je kľúčový moment, kedy na scénu prichádza hydrolyzovaný kolagén ako jednoduchý spôsob, ako do našej diéty pridať kolagén bez príchute či zápachov, ktorý sa navyše ľahko zmieša s prakticky akoukoľvek tekutinou vďaka procesu hydrolýzy.

Kolagén je komplexný proteín tvorený tromi reťazcami aminokyselín, zatiaľ čo hydrolyzovaný kolagén je kolagén rozbitý na menšie proteínové reťazce zvané peptidy, tvorené len niekoľkými aminokyselinami. Kolagén v svojom východzom stave pre nás nie je taký užitočný, nakoľko ho nevieme tak dobre stráviť, preto ho potrebujeme rozbiť. Hydrolyzovaný kolagén vzniká hydrolýzou, chemickým procesom využívajúcim vodu. Keď je kolagén kompletne hydrolyzovaný, ľahko sa používa, nakoľko sa výborne rozloží v tekutinách. Navyše je bez príchute či zápachu, vďaka čomu vzniká nespočetne veľa možností ako sa môže prijímať – od rôznych prípravkov až po recepty.

Výhody hydrolyzovaného kolagénu

Štúdie naznačujú, že prijímanie peptidov kolagénu vnútorne môže pomôcť k zlepšeniu eleasticity a mladistvosti pokožky. Ďalším zaujímavým zistením je, že kolagén nám môže pomôcť s črevnými problémami. Rovnako ako pomáha kolagén zregenerovať svalové tkanivo, pomáha tiež obnoviť vnútorné steny čreva. Ďalším benefitom užívania kolagénu je uvoľnenie chronických bolestí kĺbov a osteoartrózy. Viac sa o benefitoch kolagénu dočítate v našom článku „Top 6 benefitov kolagénu pre naše telo“.

Rozdiel medzi hydrolyzovaným kolagénom a želatínou

Nie každý kolagén je kompletne hydrolyzovaný. Nemusíte sa však obávať, že taký kolagén kúpite omylom, pretože ak je kolagén hydrolyzovaný len čiastočne, nazýva sa želatína. Hydrolyzovaný kolagén je vlastne želatína, ktorá bola rozbitá na menšie časti proteínu pomocou hydrolýzy. Keďže želatína nebola rozbitá na menšie časti úplne, môže spôsobovať tráviace ťažkosti a nadúvanie, kvôli väčším častiam proteínu. Taktiež sa tak jednoducho nerozkladá v tekutinách, ale spôsobuje ich zgélovatenie, vďaka čomu je želatína vynikajúcou prísadou pre prípravu želé či pudingov alebo na zahustenie polievok a omáčok.

Porovnanie kolagénu s bežnými proteínmi

Vieme, že kolagén je proteín tvorený aminokyselinami. Mnohí ľudia si ale kladú otázku, či kolagén poskytuje rovnaké benefity v otázke budovania svalovej hmoty ako iné proteíny pochádzajúce zo srvátky, hrachu alebo sóje. Odpoveď je áno a ešte ako! Štúdia ukazuje, že doplnky obsahujúce hydrolyzovaný kolagén zvýšili silu svalov a zlepšili stavbu tela. Kolagén môže dokonca lepšie podporovať budovanie svalstva než iné proteíny. Jedným zo spôsobov zvýšenia príjmu kolagénu sú výživové doplnky. Pokiaľ nie ste ich fanúšik, existujú aj iné spôsoby a to vybraná strava ako napríklad vývar z kostí. Vývar, ktorý sa varí 12 a viac hodín je skvelým zdrojom kolagénu. Výber je samozrejme na vás!